Home      Programma      Info & tickets      Partners     
 
 
   

Op datum     Op genre

Podium

Dans

Muziek

Woord

   Traces Mathieu Corman
   Uitgekookt
   Lucas Catherine
   CRISPR: knippen en plakken in DNA

Chambres d'O XS

Meetingpoint

© Corman, Traces C.

Traces Mathieu Corman, A Platform for Phantoms of the Past
Greet Brauwers
Documentaire - work in progress


Mathieu Corman (1901-1975) was boekhandelaar, reiziger, schrijver, verzetsman en een prominent getuige van sleutelmomenten in de 20e eeuw. Tijdens de Spaanse burgeroorlog bracht hij als eerste verslag van het Duitse bombardement op Guernica. Tijdens WO II sloot hij zich aan bij het Belgische verzet. Vanaf de jaren `50 reisde hij in zijn tot camper omgebouwde camionette achter het `IJzeren Gordijn`, hij trok negen keer naar Rusland en bezocht Arabische en Aziatische landen om persoonlijke verhalen te verzamelen.

Zijn boekhandels in Brussel, het Zoute en de Adolf Buylstraat in Oostende waren in boekminnend België een begrip. Niet alleen het polyglottische karakter was uniek, Corman leidde er ook een anti-censuur guerrilla. Cormans boekomslag met een panter als logo staat velen levendig voor de geest. Maar zijn personage is uit het collectieve geheugen verdwenen.

Journaliste Greet Brauwers duikt in dit verleden en biedt het een platform aan. Tijdens Chambres d’O presenteert ze een korte documentaire, nadien gaat ze in gesprek met het publiek. Greet Brauwers maakte documentaires als Bruxelles-Kinshasa, Do You Copy Me, Trouwen over de grens, Iedereen migrant.

De documentaire Lithium, vloek of zegen voor Bolivia is bekroond met de persprijs van de Raad voor Duurzame Ontwikkeling. 

Met steun van: SoundImageCulture (SIC).


€ 7 / 45 min

Zaterdag 27/1, 11u, 15u30 en 18u30, Oosthelling 3/4

Uitverkocht